Slikarstvo

Srpsko slikarstvo u 100 slika

Fragmenti kulture i Fragmenti prošlosti vam predstavljaju 100 dela srpskih slikara. Ova galerija predstavlja jednu od najpotpunijih baza ovog domena srpske kulturne istorije na internetu. Njome se ukazuje na bogastvo likovne umetnosti ovih prostora, umetnike koji su je stvarali, ali i muzeje i galerije u kojima se dela trenutno nalaze. Galerijom je obuhvaćen period od početaka modernog srpskog slikarstva pa sve do današnjih dana. Fragmenti kulture svojski su se potrudili da pred vas donesu 100 slika koje će u najboljem svetlu prikazati istoriju srpske slikarske umetnosti. Uživajte i oplemenite se!

 

Sve fotografije preuzete su sa web lokacija muzeja i galerija gde se dela nalaze, literature iz biblioteke urednika portala, kao i njegovih autorskih fotografija nastalih pred originalnim delima.  Radi preglednosti galerije lokacije dela su navedene u skraćenicama.

NM – Narodni muzej u Beogradu; GMS – Galerija Matice srpske u Novom Sadu; SZPB – Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu; MGB – Muzej grada Beograda; NMP – Narodni muzej Pančevo; MSU – Muzej savremene umetnosti Beograd; GSŠŠ – Galerija „Sava Šumanović“ Šid

Znatno opsežnija baza nalazi se na FB stranici Fragmenti prošlosti u okviru albuma Srpsko slikarstvo.